[O1] słabo świecące ksenony

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ufo
    L&K
    • 2008
    • 1475
    • Octavia III combi (5E5)
    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez kubasek11
    bo oryginalnych raczej się nie ustawia(po to jest tam samopoziomowanie).
    samopoziomowanie jest aktywne podczas obciążenia auta. natomiast ustawienia żarówki, czy to ksenonowej czy zwykłej jest w obu przypadkach taka sama. jak będziesz miał możliwość to spójrz na reflektor a zobaczysz tam śruby do regulacji w pionie i poziomie, jeśli chodzi o OII :wink:

Komentarz

• kubasek11
      Rider
      • 2007
      • 483

Zamieszczone przez alfee
      bo oryginalnych raczej się nie ustawia
      Bzdura. Ustawia się tak samo jak normalne światła. Są do tego odpowiednie śruby na reflektorze. A samopoziomowanie ma za zadanie (jak wskazuje nazwa) utrzymywać ten ustawiony poziom.
      To jeśli np: ustawisz (jeśli się uda) reflektor na skos w niebo i odpalisz auto to poziomowanie powinno ustawić "poziom" czyli w naszym ekstremalnym przypadku opuścić światła. Bo jeśli tego nie zrobi to po co ono jest ?

A jeśli mówimy o poziomie to czego "poziom" ? Auta względem drogi czy reflektora względem drogi czy reflektora względem auta?
      Czarna sztuka - Bixenon skrętny - Czerwona skóra - Pakiet SPORT
      Było: 109KM 250Nm. Jest: 147KM 320Nm by TDI-RACING :-)

Biała sztuka - Zamówiona 06.08.2014
      Wyprodukowana 07.10.2014
      Odbiór 31.10.2014

Komentarz

• Sebastian_S
        Ambiente
        • 2009
        • 172

Sebastian_S, a czy to są oryginalne xenony czy hid-y. :?: bo oryginalnych raczej się nie ustawia(po to jest tam samopoziomowanie).
        Tak oryginalne. W ASO potwierdzili że oryginalne - bo też się zastanawiałem... Tak jak koledzy napisali, lampy xenonowe też się ustawia. :wink:

PS. Które żarniki z "allegro" polecacie (kupiliście i spełniły oczekiwania)...

Komentarz

• slomaOCT
          Drive
          • 2009
          • 55

PHILIPS 5000K 85122+

tutaj masz link : http://www.allegro.pl/item576132325_...d_super_s.html

Widze troszke podrożały bo w zeszłym roku w październiku kosztowały 149,00 zł za sztukę.
          Ale polecam bo sprzedawca pewny i towar solidny a pozatym daje na nie rok gwarancji...

No i te z plusem sa troszke bielsze od tych zwykłych 85122
          320 tyś. bezawaryjnego przebiegu

Komentarz

• kubasek11
            Rider
            • 2007
            • 483

Ja wymieniłem po ok 6 latach żarniki (jeden się spalił) drugi zaczynał robić się różowy i odczułem różnicę między żarnikami (założyłem philipsa 4300) świecą jaśniej tzn: jak nowe.

A może te żarniki są u ciebie np:6000K 120000K

Wyprodukowana 07.10.2014
            Odbiór 31.10.2014

Komentarz

• alfee
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 2583

To jeśli np: ustawisz (jeśli się uda) reflektor na skos w niebo i odpalisz auto to poziomowanie powinno ustawić "poziom" czyli w naszym ekstremalnym przypadku opuścić światła
              Nie

Bo jeśli tego nie zrobi to po co ono jest ?
              Żeby utrzymać poziom ustawiony przez śruby i zapisany w sterowniku

A jeśli mówimy o poziomie to czego "poziom" ? Auta względem drogi czy reflektora względem drogi czy reflektora względem auta?
              Reflektora względem auta, a to się przy prawidłowo ustawionym reflektorze przekłada ustawienie reflektora względem drogi
              Alfee
              Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
              Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• slomaOCT
                Drive
                • 2009
                • 55

Autopoziomowanie polega na tym iż reflektor ustawiony ręcznie tak jak sobie życzysz np. kubasek11 chce żeby mu świecił na skos w niebo :szeroki_usmiech . To zadaniem autopoziomowania jest aby reflektor caly czas swiecił w określonej "zadanej" wysokości. czyli jeśli mamy obładowany tyl badz pedzimy po dziurach normalnie luk swiatla idzie w gore tym samym oslepiajac jadacych z naprzeciwka a dzieki autopoziomowaniu promień swiatła stara sie byc caly czas w optymalnej ustwionej pozycji "tak zwanym poziomie zero "zadanym"..
                320 tyś. bezawaryjnego przebiegu

Komentarz

• Sebastian_S
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 172

Ja wymieniłem po ok 6 latach żarniki (jeden się spalił) drugi zaczynał robić się różowy i odczułem różnicę między żarnikami (założyłem philipsa 4300) świecą jaśniej tzn: jak nowe.

A może te żarniki są u ciebie np:6000K 120000K
                  Obecnie jeden świeci niebieskawo, drugi z bliska żółtawo, z daleka dwa na biało. Z prawej jest chyba osram 4300 (tak przynajmniej zostałem poinformowany przez byłego właściciela - no i w schowku jest opakowanie po Osram'ie

Zastanawiam sie nad tymi:

i tymi (tylko,że mają 6000)

ale dwa za 99zł - ciekawe czy ktoś z Was kupował tego typu "podróbki".

Komentarz

• kubasek11
                    Rider
                    • 2007
                    • 483

alfee, Dziękuję za wyjaśnienia, teraz znacznie jaśniej jest

[ Dodano: Pią 20 Mar, 09 23:19 ]
                    slomaOCT, zadanej ręcznie czyli w naszym przypadku w niebo po optymalnej linii. :szeroki_usmiech

Dzięki wszystko jasne

[ Dodano: Pią 20 Mar, 09 23:31 ]
                    Sebastian_S, Ja kupowałem u tego http://moto.allegro.pl/show_user.php?uid=2583223 płaciłem po 120 za sztukę w czerwcu 2008+ przesyłka.

Wyprodukowana 07.10.2014
                    Odbiór 31.10.2014

Komentarz

• Sebastian_S
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 172

Ja kupowałem u tego http://moto.allegro.pl/show_user.php?uid=2583223 płaciłem po 120 za sztukę w czerwcu 2008+ przesyłka.
                      Dzięki za opowiedzi.
                      Masz oryginalne xenony ? I czy jestes zadowlony z oświetlenia drogi ?

Komentarz

• kubasek11
                        Rider
                        • 2007
                        • 483

Tak ori od nowości, noszę okulary i nie używam praktycznie długich.

Wyprodukowana 07.10.2014
                        Odbiór 31.10.2014

Komentarz

• Sebastian_S
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 172

Tak ori od nowości, noszę okulary i nie używam praktycznie długich.
                          No to jest nadzieja, ze mam lipne żarniki ( wypalone ). Zobaczę jutro czy w pobliskim sklepie motoryzacyjnym nie mają jakiś dobrych żarników, to wymienię, bo w niedziele czeka mnie powrót do Poznania, a taka jazda jak ostatnio to praktycznie zerowy komfort, jak jechało za mną autko na xenonach, to swój cień widziałem, zresztą nie tylko na xenonach :?

Komentarz

• kubasek11
                            Rider
                            • 2007
                            • 483

Myślę że nie będą mieli a jeśli już to pewnie od 250zł w górę (jak nie więcej). I pamiętaj muszą być D2S.

Wyprodukowana 07.10.2014
                            Odbiór 31.10.2014

Komentarz

• andriu21tg
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 1499

4150 k to temp. optymalna.. wszystko co wyzej to pogorszenie widocznosci.. a to co jest z pogranicza 8000k i wiecej np 12000k to juz masakra ale .. jak ktos ma za cel szpanowac ale nic niewidzec no to jego brocha... kazdy ma swoj gust wiec niech nikt nieberze tego do siebie pisze co wiem i tyle

Komentarz

• Sebastian_S
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 172

[center:f8263c8392]Uzupełnię posty - bo trochę wiedzy uciekło po resecie forum, a więc:[/center:f8263c8392]
                                [center:f8263c8392]PS 2009.10.30 dodana nowa część postu ( z automatu łączy )[/center:f8263c8392]

Koniec końcem wymieniłem żarniki na orginalne philipsa (oczywiście nie kupowałem w ASO, gdzie proponowali po 600zł :P ) tylko jak dobrze pamiętam po 135 zł od gościa z Lubonia.
                                Jedn z żarników był przetopiony - ktoś kto go zmieniał, nie dokręcił i wyskoczył z mocowania, topiąc dodatkowo odbłyśnik. Jak znajdę na kompie, to wrzucę fotki żarników - bo teraza nie pamiętam gdzie je w necie umieściłem, żeby zrobić linki.

edite:Ok znalazłem fotki żarników:

[center:f8263c8392]

[/center:f8263c8392]

Jak się później okazało odbłyśnik też był przetopiony, a reflektory i soczewki zabrudzone:

Soczewka przed czyszczeniem (klosze / szybki reflektorów tez czysciłem, ale foto nie zrobiłem) :

[center:f8263c8392][/center:f8263c8392]

No i po :

jak rozkręcałem i czyściłem porobiłem kilka fotek - to wam wrzucę
                                w puste miejsce wchodzi soczewka, odblyśnik i mocowanie na "żarnik":

Projektor ori-xenon: (soczewka + odbłyśnik / odblask )

Ruchoma przesłona przy soczewce ori-xenon:

Aha - zdjęcia są lewego reflektora ori-xenon (od strony kierowcy). Wyjaśniam, bo na zdjęciach jest do góry nogami...

PS. Podczas czyszczenia spieprzyłem sobie jeden odblask (chciałem przeczyścić i psiknąłem płynem do okien - zeszło to sreberko odblaskowe. Więc jeśli ktoś będzie czyścił niech tak nie robi. :?
                                Lamp nie rozklejałem. Znając siebie to bym pewnie co spitolił przy roklejaniu za pierwszym razem hehe :mrgreen: - klosz od reflektora czyściłem tylko przez otwory (od xenonu i od halogena) z tyłu to tam wszystko idzie odkręcić :jezor:

Po powrocie do Poznania udało mi się kupić odbłyśnik razem ze soczewką. Przeczyściłem go pędzelkiem, później namoczonymi płatkami do twarzy, a na koniec suchymi - błyszczał się jak nowy. Dodatkowo przeczyściłem całą "szybkę" reflektora od wewnątrz płynem do szyb (trochę gimnastyki ze szmatką i plastikową łyżką do pieczenia). Nie należy czyścić odłyśnika jeśli widać przebarwienia metalizującej powierzchni - wtedy przy dotknięciu , czy próbie przemycia może po prostu zejść warstwa w tych miejscach.

Zamontowałem i...... Stałą się jasność - mogłem wreszcie powiedzieć, że mam xenony hehe :mrgreen:. Na dodatek prawy - wcześniej jaśniejszy reflektor - teraz jest tym gorszym :lol: . Ale tu to wystarczy, że oddam odbłyśnik do regeneracji (nie jest przepalony na wylot, tylko troszkę widać że warstwa odblaskowa gdzieniegdzie lekko poschodziła).

Chociaż cenowo wyszło mnie 100zł (soczewka xenon + soczewka halogen + wyrwane elementy z lampy, które trzymały to wszystko do kupy hehe). Całą lampę (klosz) inny gościu chcia sprzedać za 300zł, może by poszła za 250. - potrzebny mi był tylko odbłyśnik, reszta leży. Oddając do regeneracji sam odbłyśnik - koszt około 80zł.

Wniosek: żarnik xenonowy bez dobrego odbłyśnika NIC NIE ZNACZY, a raczej praktycznie nie świeci.

Teraz zastanawiać się nad modem przecimgielnych H3 w xenony:

Przy zakupie "odbłyśnika dostałem jeszcze część lampy (nie chciało się im rozkręcać - tylko wyrwali). Soczewke od xenona, + soczewka halogena i montowanie. Więc potestowałem w celu sprawdzenia, jak będzie wyglądało odcięcie i czy można ustawić samemu osobno przeciwmglielne. Okazało się iż można dopasować wysokość świecenia przeciwmgielnej ustawiajac odpowiednio śruby mocującące. Kiedyś trochę sobie obniżyłem przez słabsze dokręcenie obudowy soczewki halogenu do reflektora. Są tam gumki, do których się dokręca, można tak lekko skorygować wyskość. Ale odkręcając śrubę (dwugwintową), do której dokręcamy obudowę halogenu możemy ustawic już większy kont. O ile - to się okaże, jak zrobie na samochodzie. Ale powinno być okey, bo ostatnio minimalna poprawa słabszym dokręceniem (dociśnięciem tej gumki)prawego halogenu pozwoliła mi obniżyć go na wysokość lewego. Teraz świecą mi wyżej od mijania, pewnie źle skręciłem po czyszczeniu - fabrycznie zapewne jest to odpowiednio ustawione, że świecą niżejod mijania.

Jedna z 3 śrub mocujących soczewkę w obudowie reflektora
                                Widoczna gumka, na którą dokręcamy nakrętkę śruby

lekko poluzowana śruba w obudowie lampy
                                Odpowiednio ustawiając 3 śrubki zapewne będzie można uzyskać pożądany kąt
                                (sprawdzę, jak kupie zestaw HID, może na weekend nie chce mi się tego co chwilę
                                rozkręcać :wstyd: )

śrubka mocująca przesłonę
                                Sprawdzę jak będzie wyglądało oświetlenie bez przesłony i z niskim kątem (może będzie się dało tak ustawić, żeby dobrze świeciły bez przesłony, całą mocą xenona), ale zapewne trzeba by ustawić tak aby świeciły praktycznie tuz przed samochód - żeby nie oślepiać innych, więc raczej nie przejdzie.

Odcięcie światła w soczewce przeciwmgielnych
                                Jak widać "idealna" równa linia, aha tylko nie zwracajcie uwagę na poświatę. Oświetlałem soczewkę za obudową latarką hehe- więc siłą rzeczy nie całe światło trafiło do soczewki. Jak widać hid w soczewce nie ma prawa oślepiać przy odpowiednim ustawieniu wysokości światła.

O tak wyglądał eksperyment: soczewka, latarka i rolki papieru, żeby poustawiać dokładnie hehe

PS może kiedy bardziej dostępne będą 50w żarniki i przetwornice - to ewentualnie wtedy sobie wstawie.

[center:f8263c8392]-----------------------------------------------------------------------------------[/center:f8263c8392]

Dodano: Pią 30 Paź, 09 19:58
                                Poszedłem dziś :mrgreen: sprawdzić przed ewentualnym zakupem dodatkowych xenonów, czy aby na pewno da się obniżyć przeciwmgielne i da się:

lewy obniżony , prawy nadal wysoko
                                światła: halogeny

światła: halogeny + mijania-xenony , jak widać jeden z halogenów świeci nadal ponad mijania

gumowa podkładka na śrubie ustawiającej wysokość halogenów

Śruba, na której można regulować osobno "ręcznie" wysokość halogenów

Ta sama śrubka j.w.

Po obniżeniu

światła: xenony

światła: halogeny + mijania-xenony , halogeny swicą poniżej mijania

światła: halogeny + mijania-xenony

światła: halogeny + mijania-xenony - rzut z boku

światła: halogeny + mijania-xenony

od lewej postojówka Philips Blue Vision | xenon 4300k Philips | ORI żarówka halogenowa h3

PS - ten blue vison w rzeczywistości wygląda na bardziej "biały", w sumie do xenonu 4300k pasuje, bo h3 to żółtawe .

Komentarz

• lonerr
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 402

Po takim długim poście Sebastian_S, również zajrzałem do moich Xenonów, okazały się soczewki pokryte mgła oraz odbłyśniki uszkodzone ...

Jeden przepalony delikatni, a drugi ( wygiął się lekko ) - więc 2 opcje:

1. Regeneracja
                                  2. Zakup nowych ( używanych )

Używanych nie znalazłem, a nowe lampy w salonie 650 zł, więc zająłem się szukaniem firm regenerujących odbłyśniki. Na allegro znalazłem gościa z Zabrza ( cena za 1 odbłyśnik 160 zł !! ), ale mu podziękowałem, szukałem dalej i trafiłem firmę we Wrocławiu Vac-Met Strona Firmy.

Zadzwoniłem, ustalili koszt naprawy na 40 zł za odbłyśnik + 10 zł klejenie, posłałem poczta

Naprawili i odesłali - koszt całkowity za 2 odbłyśniki z klejeniem i przesyłka 80 zł , dają rok gwarancji - fakturę otrzymałem na maila.

Odbłyśniki przed naprawą:

Drugi odbłyśnik uległ mniejszej awarii - troszeczkę sreberko się przypiekło ...

Po regeneracji:

Po regeneracji cieszę się pełnowartościowym Xenonem - teraz mogę powiedzieć, że świeci lepiej niż przeciwmgielne
                                  Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
                                  Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm

Komentarz

• Sebastian_S
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 172

Bajer, teraz czekam na przesyłkę odbłyśnika do prawego reflektora 50zł ( te twoje 160zł, to astronomicznia kwota), na giełdzie puste reflektory chodzą po 250 i to w bardzo dobrym stanie, jak przyjdzie to im wyślę starą parę do regeneracji

Tylko jeszcze wrzuć fotki jak to świeci...

Komentarz

• sew1981
                                      RS
                                      S_OCP MemberModeratoRS
                                      • 2009
                                      • 10918
                                      • Fiat

Sebastian_S, nie mam ksenonow w swojej OI, ale mysle ze tez mozesz to zrobic, wstawic sobie:
                                      w miejsce ori H3 takie H3 - mam podobne do tych, rzeczywiscie maja duzo bielsza barwe od ori h3 i mysle ze z ksenonami beda lepiej wspolgrac - oczywiscie do ksenonu daleko, ale do ori H3 tez.

jak sie wypala postoje bluevision , proponuje biale ledy firmy "bosma" - mam bardzo ladnie swieca, a mysle ze z ksenami beda idealnie pasowaly:

taki zestawik to bedzie cud malina idz na calosc

Komentarz

• winni77
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2183
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

sew1981, drugi link coś nie działa.
                                        Mój "Batmobil"

Komentarz

• sew1981
                                          RS
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2009
                                          • 10918
                                          • Fiat

juz poprawilem..powinno byc ok

Komentarz

• Sebastian_S
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 172

Powstawiałem filmiki z Xenonami na neta - robione na szybko, a muzyczka to leciała z radia - jakby co :P

Reflektor
                                            W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Poziomowanie

ORI Xenony D2S-philips 4300k + H3 NARVA RANGE POWER WHITE 55W

PS.
                                            Zamieszczone przez sew1981
                                            Sebastian_S,
                                            w miejsce ori H3 takie H3 - mam podobne do tych, rzeczywiscie maja duzo bielsza barwe od ori h3 i mysle ze z ksenonami beda lepiej wspolgrac - oczywiscie do ksenonu daleko, ale do ori H3 tez.
                                            Wstawiłem H3 NARVA RANGE POWER WHITE 55W. Światło nawet bardziej neibieskie niż ori xenon, ale słabe. No i później podtopiły się elementy plastikowe w soczewce od przeciwmgielnych :roll: :

Więc póki co zmieni sobie na philipsa power, a kiedys może wstawie HID'a w przeciwmgielne.

Komentarz

• czernobyl
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1276
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

czy możecie podrzucić wymiary samej soczewki po wymontowaniu? ze zdjęć na razie widzę, że szerokość odłbyśnika to ok. 10cm

po co mi to? powoli myślę o kupieniu jakiś ori reflektorów poxenonowych do swojej O1 i zrobieniu z nich świateł całościowo zasilanych halogenowymi żarówkami - oczywiście po wymianie soczewki na jakąś przystosowaną oryginalnie do H1 czy H7. dlatego takie pytanie

Komentarz

• Sebastian_S
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 172

średnica soczewki xenonu to 7cm
                                                szerokość oddbłyśnika xenonu to 10cm, wysokość 7.5cm, a z uchwytem na śrubkę 9.2cm

średnica soczewki przeciwmgielnej 5,3cm

Komentarz

• czernobyl
                                                  L&K
                                                  • 2008
                                                  • 1276
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Sebastian_S, dzięki
                                                  ostatnia szansa zostania przy H4 to philipsy x-treme, które leżą na poczcie, jak się okażą za słabe to będzie akcja "rzeźba" z soczewkami helli

Komentarz

• Sebastian_S
                                                    Ambiente
                                                    • 2009
                                                    • 172

Ok, zamówiłem 6000k H3 do przeciwmgielnych. Zobaczę jak to będzie wyglądało przy ori mijania 4300k. Na początku następnego tyg. przyjdzie także odbłyśnik pod soczewkę xenonową (prawy mam delikatnie przepalony), to się trochę pobawię i zdam relację jak świeci dual xenon... :mrgreen:

Szkoda tylko, że nie mają u nas na allegro 50W HID'ów pod H3.

Komentarz

Pracuję...